maj 4, 2018 - 8:28 f m

I en svensk studie fann man att kosten hade betydelse för effekten av FTO-genen

FTO-genen är den mest kända och troligtvis viktigaste genen för övervikt. Studien kom fram till att det var vid fettrik mat som effekten av FTO-genen uppstod. Om man konsumerade fettrika livsmedel och hade riskvarianten av genen i dubbel uppsättning, ökade sannolikheten att bli överviktig två och en halv gånger så mycket. Kostens sammansättning var också en bidragande faktor (1).

En stor undersökning

Utgångspunkten för studien innefattade en gedigen undersökning framtagen av Malmö Kost-Cancer. I denna studerade man under fem år på 90-talet kostuppgifter från cirka 28 000 Malmöbor i olika åldrar. Studien bestod av ett omfattande frågeformulär, djupintervjuer och kostdagböcker. Samtliga deltagare vägdes och mättes. Man undersökte även generna hos omkring 5 000 individer (1).

Du kan få svaren

Med vår DNA-analys Viktkontroll+ & Näringsoptimering får du svar på exempelvis:

Vilken kosthållning är hälsosammast för dig?
Vilken mat bör du undvika?
Analys av FTO-genen och andra relevanta gener för kosten
Utvärdering av över 1000 livsmedel

Köp här >>

Källa
1. Sonestedt E, et al. Fat and carbohydrate intake modify the association between genetic variation in the FTO genotype and obesity.
Am J Clin Nutr. 2009. doi: 10.3945/ ajcn.2009.27958.

Nyhetsarkiv