april 24, 2018 - 7:30 f m

Våra gener är utformade för en viss sorts kost

Idag är allmänna kostråd vanliga, exempelvis att minska på snabba kolhydrater och äta ”rätt” fett. GI, LCHF, Medelhavsdieten och 5:2 är bara några av olika dieter som många testar sig fram med för att hitta rätt. Forskningen visar dock att de individuella skillnaderna är omfattande. Våra gener är i själva verket utformade för en viss sorts kost.

Molecular Biology and Evolution

En studie i Molecular Biology and Evolution påvisade att människor som främst ätit vegetarisk kost i hundratals generationer också genetiskt blivit anpassade för detta. Befolkningarna för studien i Indien, Afrika och Östasien hade oftare en mutation i FADS2-genen. Denna mutation medförde att man effektivare kunde omvandla Omega-3 och Omega-6 till längre kedjor av fleromättade fetter, något som är avgörande vid den tidiga hjärnutvecklingen och för att kontrollera inflammationer. Om kostvanorna ändrades drastiskt fann man att det ökade inflammationsrisken och därmed risken för hjärtinfarkt och tjocktarmscancer (1).

Nutrigenetik – Kost anpassat för dig

Nutrigenetik är ett forskningsområde som undersöker hur variationer i generna påverkar hur vi svarar på olika kost och näringsämnen. Genom att analysera över 50 gener får du reda på dina genetiska styrkor och svagheter. Med DNA-analysen får du kunskap om individuella risker och friheten att bestämma själv vad du vill äta. En omfattande lista med över 1000 livsmedelsrekommendationer gör att du enkelt kan ta fram ditt personliga kostprogram.

Läs mer om Viktkontroll+ och Näringsoptimering här >>

Källor
1. Kumar S. D. Kothapalli, , Kaixiong Ye, Maithili S. Gadgil, et al. Positive Selection on a Regulatory Insertion–Deletion Polymorphism in FADS2 Influences Apparent Endogenous Synthesis of Arachidonic Acid, Mol Biol Evol. 2016 Jul; 33(7): 1726–1739.

Nyhetsarkiv